Taktické cvičení

V pondělí 19. a ve středu 21. prosince se naše jednotka zúčastnila taktických cvičení na nově otevíraném úseku dálnice D35 mezi Ostrovem a Dolní rovní.

Před samotným otevřením nového úseku dálnice D35 u Vysokého Mýta si ji tzv. „osahali“ hasiči. Ve dvou případech to byl zásah na dopravní nehodu, kde bylo nutné vyprostit zaklíněného řidiče a v jednom se jednalo o požár vozidla.

„Nejdůležitější pro cvičící jednotky požární ochrany jsou dojezdové časy k místu zásahu, zopakujeme si zásady zásahu na dálnici a seznámíme se s celým novým úsekem dálnice,“ říká velitel stanice ve Vysokém Mýtě npor. Milan Vincenc, DiS.

Dálnice D35 bude mít vliv nejen na dopravu na stávající nejvíce vytíženou silnici v kraji I/35, ale i na ostatních komunikacích v silniční síti. Výstavbou dálnice D35 lze očekávat výrazné snížení nehodovosti, neboť vedení trasy mimo zastavěné části obcí snižuje riziko kolize i s chodci a cyklisty.  

„Na dálnicích se jedná o nehody ve vysoké rychlosti. Často to bývají hromadné nehody z důvodu nedodržení bezpečné vzdálenosti. Problém může být i s nahlášením místa a směru události. Na dálnici není možné stát v protisměru či se otočit kdekoliv. Jednotka musí dojet na nejbližší sjezd a přejet do opačného směru. Musíme tedy znát nejbližší sjezdy z dálnice,“ říká velitel družstva ve Vysokém Mýtě nprap. David Hynek, DiS.

Nezapomínejte ani vy, na dálnici a silnici s více jízdními pruhy bývá problém se k místu nehody dostat. Je nutné, aby všichni účastníci, když zastavují na takových místech, vytvářeli hned a automaticky tzv. “záchranářskou uličku”, aby se vozidla IZS dostala k místu nehody co nejdříve.

Jednotlivých cvičení se účastní profesionální jednotky hasičů z Vysokého Mýta, Holic a Chrudimi, dále pak dobrovolné jednotky hasičů z Hrochova Týnce, Vysokého Mýta a Zámrsku.

(Zdroj: HZS Pardubického kraje)