Taktické cvičení

Datum: 25. 04. 2023

Čas ohlášení: 15 : 11

Typ zásahu: Požár dopravní prostředky

Popis události:

Požár autobusu na elektrický pohon, takový byl námět cvičení, které se uskutečnilo v úterý 25. dubna v odpoledních hodinách. Taktické cvičení jednotek požární ochrany se uskutečnilo v areálu podniku IVECO a.s. ve Vysokém Mýtě.

Cílem cvičení jednotek hasičů bylo prověřit připravenost jak podnikové jednotky sboru dobrovolných hasičů IVECO, která byla posílena o nové členy, tak profesionální jednotky HZS Pardubického kraje, hasičské stanice Vysoké Mýto a dobrovolné jednotky z Vysokého Mýta, na řešení požáru autobusu v prostoru, kde jsou zaparkované vyrobené autobusy.

„Kromě klasického požárního zásahu na hořící vozidlo s použitím vysokotlakého zařízení COBRA, byla prověřena evakuace poblíž zaparkovaných vozidel a po zabezpečení trakční baterie, bylo důležité i nouzové odvlečení nepojízdného vozidla (které mělo zablokovaná kola) do prostoru karantény pomocí vyprošťovacího jeřábu AV14,“ přibližuje cvičení npor. Milan Vincenc, DiS., velitel stanice Vysoké Mýto.   

Celý zásah byl situován na volnou plochu odstavného parkoviště a po zhodnocení možností bude v rámci odborné přípravy proveden obdobný postup v prostoru montážní haly s cílem vyproštění zasaženého autobusu z výrobní linky. 

(Zdroj: HZS PaK)