Taktické cvičení

Datum: 24. 04. 2023

Čas ohlášení: 12 : 02

Typ zásahu: Dopravní nehoda vyproštění osob

Popis události:

Ve středu krátce po poledni byla jednotka vyslána k nehodě dodávky a autobusu, ke které mělo dojít na autodromu ve Vysokém Mýtě. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že se jedná o taktické cvičení.

Následkem mikro spánku řidiče dodávkového vozidla došlo k čelnímu střetu s protijedoucím autobusem. Při kolizi obě vozidla zůstala na boku. V době nehody se v autobusu nacházelo 33 cestujících včetně řidiče a v dodávkovém vozidle bylo 7 cestujících včetně řidiče. Osoby měly různé typy zranění od lehkých oděrek, zlomenin, amputací končetiny, poranění páteře, polytraumat i smrtelná zranění. Osoby, které nebyly schopné opustit samy dopravní prostředky bylo nutné vyprostit, roztřídit podle metody START. Předány byly na třídící stanoviště zdravotní záchranné pomoci k provedení první lékařské pomoci. Zároveň bylo nutné zajistit vozidla proti požáru, úniku nebezpečných látek a zajistit je proti pohybu, tedy stabilizovat je. V další fázi byl zajištěn přesun zraněných osob do fiktivní nemocnice, kterou při cvičení představovala hasičská stanice ve Vysokém Mýtě.

Taktického cvičení se účastnilo 8 jednotek profesionálních a dobrovolných jednotek hasičů, i hasičů podniku, dále 8 posádek Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje, posádky Policie ČR i strážníci Městské policie Vysoké Mýto.

(Zdroj: HZS Pardubického kraje.)