Fire

30. 5. – 11 : 14

Požár stodoly s částí obytného domu v obci Litomyšl – Zahájí likvidovalo ve středu před polednem dvanáct jednotek hasičů. Při příjezdu první jednotky byla již stodola celá v plamenech. Vyhlášen musel být druhý stupeň požárního poplachu. Na místě tak zasahovaly profesionální jednotky hasičů ze stanice: Litomyšl, Svitavy, Vysoké Mýto, Polička a dále jednotky dobrovolných hasičů z Litomyšle, Čisté, Dolního Újezda, Horní Sloupnice, Vidlaté Seče, Budislavi a Benátek.

Uvnitř stavení byl ustájen dobytek (5 býků, 3 prasnice a kůň), který se podařilo hasičům včas vyvézt mimo nebezpečí plamenů. Zvířata byla následně naložena na přepravník a odvezena. Požár se podařilo dostat pod kontrolu ve 12 : 25 hodin. Hasiči ochraňovali před plameny hlavně obytnou část rodinného domu, která byla v těsné blízkosti stodoly. Příčinu vzniku požáru nyní zjišťuje vyšetřovatelka hasičů. Škoda byla předběžně vyčíslena na 2 miliony korun. Na místo se dostavila veterinární správa, zdravotnická záchranná služba a Policie ČR. Při požáru nedošlo k žádnému zranění osob.

Naše jednotka byla v souvislosti s požárem svolána do zálohy na své stanici. Minutu po půl dvanácté byla vyslána do ulice Generála Svatoně ve Vysokém Mýtě, kde provedla otevření bytu.

 

(Zdroj: HZS Pardubického kraje)