Záchrana z ledu

Ve čtvrtek 8. března proběhl společný výcvik naší jednotky s profesionální jednotkou ze stanice Vysoké Mýto. Předmětem výcviku byla záchrana osoby z ledu. Na zamrzlém rybníku Chobot jsme si vyzkoušeli několik základních postupů jak zachránit osobu, která se propadla ledem do chladné vody. Mezi tyto postupy patří například záchrana za pomoci žebříku nebo páteřové desky.

Před vstupem na zamrzlou vodní hladinu je dobré se přesvědčit o tloušťce ledu. Sílu ledu je možné zjistit jednoduchým testem. Vezměte dostatečně těžký kámen, hoďte ho do výšky a sledujte jak dopadne. Na led vstupte jen v případě, že kámen jen zaduní a neozve se žádné zapraskání. Obecné pravidlo říká, že led by měl být silný alespoň 20 centimetrů. Je nutné si uvědomit, že hladina zamrzá od břehu, tudíž nejsilnější led je na krajích a ke středu vodní plochy se ztenčuje!

Záchrana při propadnutí

Pokud se propadnete do vody, měli byste se za každou cenu snažit vyhoupnout zpátky na led, lehnout si na něj a doplazit se ke břehu. Lehnutím rozložíte tlak na led a snížíte tak pravděpodobnost dalšího propadnutí ledu.

Jste-li v roli zachránce, nabízí se několik způsobů, jak tonoucímu pomoci. Pokud je to možné, zkuste nejdříve tonoucímu pomoci ze břehu, například podáním dlouhé větve a vytažením. Pokud k záchraně nestačí dlouhá větev, měl by si zachraňující lehnout na led a přiblížit se k tonoucímu. Zde najde velmi dobré uplatnění žebřík, který ještě více rozloží tlak na led a navíc se tonoucí za něho může zachytnout. Vždy je důležité zavolat záchrannou službu z důvodu silného podchlazení tonoucího.