Silný vítr potrápil i Vysoké Mýto

V pátek 28. 10. vydali meteorologové výstrahu před extrémním větrem, který by měl zasáhnout během nedělního dne celé naše území . Bohužel se scénáře meteorologů plně naplnily a silný vichr se nevyhnul ani našemu městu, které pěkně potrápil. Naše dobrovolná jednotka během nedělního dne zasahovala celkem u dvanácti událostí. K první události jsme  vyjeli před půl devátou ráno a zpět na základnu jsme se vrátili okolo šestnácté hodiny odpolední.

Mimořádné události u kterých naše jednotka zasahovala:

V ulici Českých bratří došlo k pádu vzrostlé vrby, kterou jsme ve spolupráci s HZS rozřezali a odstranili z komunikace.

Na náměstí Jiřího z Poděbrad došlo k uvolnění střešní krytiny.

K dalšímu pádu stromu na komunikaci došlo mezi obcemi Lhůta a Zádolí. Strom jsme za pomoci motorové pily rozřezali a komunikaci zprůjezdnili .

K další události jsme byli přivoláni do ulice Palackého ve Vysokém Mýte, kde došlo k pádu stromu do drátů elektrického vedení. Jelikož dráty byly pod napětím, tak jsme vyrozuměli pracovníky ČEZu a vytyčili bezpečnou zónu.

V ulici kpt. Poplera došlo k vyvrácení stromu nad místní komunikaci. Během odstraňování nebezpečně nakloněného strumu byla silnice zcela uzavřená. Strom jsme společně s HZS skáceli a odstranili z vozovky.

Na náměstí Jablonského došlo k uvolnění plechů ze střechy, které zůstaly viset na drátech elektrického vedení. Za pomoci žebříku jsme visící plechy sundali.

Na náměstí Vaňorného došlo k pádu vzrostlé vrby, kterou jsme za pomoci motorové pily rozřezali. Vedle této zlomené vrby se nacházel ještě jeden nakloněný strom, který byl také odstraněn.

Dále jsme vyjížděli na komunikaci mezi Knířovem a Vanicemi, odkud byl hlášený spadlý strom, který blokuje silnici. Strom jsme rozřezali a komunikaci zprůjezdnili.

Při přejezdu od této události zpět na základnu jsme si všimli dalších dvou spadlých stromů v ulici Vraclavská. Stromy byly zamotány v drátech elektrického vedení. Průzkumem jsme zjistili, že stromy jsou  zamotané pouze v telefonním vedení. Stromy jsme rozřezali a odstranili z chodníku, přetržený drát jsme smotali a dali stranou.

Od této události jsme byli vysláni do ulice Čapkovská, kde došlo k uvolnění plechové střechy. Střechu jsme za pomoci VRVNky a rozbrušovací pily rozdělili a na lanech spustili na zem, kde jsme ji rozřezali a odklidili.

Část jednotky byla od této události odvolána a vyslána do ulice Komenského, kde taktéž došlo k uvolnění střešní krytiny. Místo bylo pouze zabezpečeno a byl vytyčen bezpečný prostor.

K posledním spadlým stromům jsme byli vysláni mezi obce Džbánov a Javorníky. Popadané stromy jsme motorovou pilou rozřezali a zprůjezdnili místní komunikaci. Po této události se jednotka vrátila v pořádku na základnu.