Likvidace následků výbuchu plynu

Při manipulaci s plynovým kotlem došlo 22. června kolem deváté hodiny ranní k úniku plynu v kotelně a do přilehlého skladu. Při iniciaci elektroinstalací následně nahromaděný plyn vybuchl a hned začalo hořet v prostoru 1. podzemního podlaží. V době výbuchu se v budově nacházel neznámý počet osob. Správce budovy událost ohlásil na Krajské operační a informační středisko HZS Pardubického kraje, které na místo ihned vysílá jednotky požární ochrany v I. stupni požárního poplachu.

Taktické cvičení složek IZS začíná

Po příjezdu na místo je průzkumem objektu zjištěn počet a stav zraněných a vytvořena protipožární opatření. Určeny jsou průzkumné skupiny pro likvidaci požáru a vyhledávání i evakuaci osob. Spolu se zdravotnickou záchrannou službou je vytyčeno místo pro soustřední a třídění raněných osob, a to v dostatečné vzdálenosti od ohniska mimořádné události. V době výbuchu se uvnitř budovy nacházelo 10 osob s různým stupněm poranění, které ale nemohly samovolně opustit prostor. Hasiči provádějí průzkum v dýchací technice a likvidují ohniska požáru. Po likvidaci požáru je místo nuceně odvětráno. Postupně jsou vynášeni ranění s různým typem zranění na místo třídění.

Průzkumem je zjištěn nestabilní strop a nemožnost dalšího průzkumu. VZ na místo povolává kontejner k zajištění stability stropu. Jistící skupina provádí zajištění nestabilní konstrukce budovy. Velitel zásahu určuje další vyhledávací skupinu na dokončení průzkumu zajištěné budovy. Zřízen je štáb velitele zásahu a povolán je velitelsko-spojový vůz. Postupně jsou vyproštěny všechny zraněné osoby, třídění osob je prováděno metodou START ve spolupráci se zdravotnickou záchrannou službou. Pomáháme s ošetřením i transportem zraněných do nemocnice (fiktivní). Současně je na místo povolána skupina pro statické zajištění poškozené budovy z Pardubic. Závěrečný průzkum provedl pes se speciálním výcvikem na vyhledávání osob ze sutin.

Cílem cvičení bylo v první řadě ověřit dojezdové časy jednotek, funkčnost spojení mezi základními složkami IZS na místě zásahu. Prověřena byla součinnost s personálem budovy, zasahujícími složkami a vedením města (krizovým štábem). Procvičena byla taktika zásahu jednotek požární ochrany při výbuchu plynu, činnost personálu, radiové spojení základních složek IZS v místě zásahu, součinnost složek IZS, třídění a transport raněných a v neposlední řadě zabezpečení místa události.

(Zdroj: HZS Pardubického kraje)