Požár strniště

29. 7. – 13 : 00

Další požár strniště na sebe nenechal dlouho čekat. Tentokrát jsem vyjížděli do obce Tisová. Došlo zde k požáru díky nedbalosti při spalování odpadu v blízkosti posečeného pole. Při chvilce nepozornosti oheň přeskočil do stniště, kde se velmi rychle rozšířil. Naštěstí byl v blízkosti traktor s podmítačem, který prokypřením půdy zabránil dalšímu šíření ohně po poli.

Připomínáme, že od 26. července 2018 až do odvolání platí pro Pardubický kraj nebezpečí vzniku požárů. Český hydrometeorologický ústav vydal varování: v důsledku sucha hrozí nebezpečí vzniku požárů a následných škod. V přírodě a zejména v lesích nerozdělávat oheň, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Řídit se místními vyhláškami a zákazy, které k suchu a nebezpečí požárů mohou být vydány. Dbát na úsporné hospodaření s vodou.

Oheň v přírodě se může velice snadno vymknout kontrole a napáchat značné majetkové a ekologické škody. Při horkém a suchém počasí je nutné, při pohybu v lese a vůbec v přírodním prostředí (pole, louky, parky) dodržovali základní pravidla, která omezí riziko vzniku požárů.

Hasiči připojují několik rad, jak nezpůsobit vznik požárů a neohrozit sebe i jiné:

  • V přírodě se pokud možno vyhněte použití zdrojů otevřeného ohně (sirky, cigareta, zapalovač, vařič). Stačí málo, třeba nenápadná jiskra spadlá do jehličí, a můžete svou neopatrností způsobit požár.
  • V lesích je celoročně zakázáno kouřit. Rozdělávat nebo udržovat otevřené ohně lze jen na vyhrazených místech, jinak může být udělena pokuta až do výše 15 000 Kč, pokud dojde k požáru a nejedná se o trestný čin (nevznikne škoda vyššího rozsahu), sankce se může vyšplhat až do výše 25 000 Kč.
  • Zakázáno je samozřejmě i odhazování hořících nebo doutnajících předmětů.
  • Rozdělávat nebo udržovat otevřený oheň je možné jen na místě vzdáleném minimálně 50m od okraje lesa.
  • Nikdy nerozdělávejte oheň pod větvemi stromů, na pasekách, v blízkosti křovin, ve vysoké trávě, poblíž zemědělských plodin a stohů.
  • Při teplém a suchém počasí je lepší v lese, jinde v přírodě nebo na volném prostranství oheň vůbec nerozdělávat.
  • Od hořícího ohně neodcházejte, dohlížejte na něj, po skončení pálení jej důkladně zalijte vodou, vyhrabte zbytky dřeva, spáleniště s popelem překryjte vrstvou zeminy.
  • Dodržujte zákaz vypalování trávy a porostů. Je to nelegální a velice nebezpečná činnost, za kterou vám hrozí pokuty až do výše 25 000 Kč.
  • Pozor na používání propanbutanového nebo lihového vařiče! Ty nesmíte ani na okamžik pustit z dozoru. Převržený nebo nestabilní vařič v přírodě může snadno způsobit požár.

(Zdroj: HZS Pardubického kraje)